Orgazm Nedir, Kadınlarda Orgazm Nasıl Olur? Detaylı Bilgi
Orgazm Nedir, Kadınlarda Orgazm Nasıl Olur? Detaylı Bilgi

Orgazm Nedir, Kadınlarda Orgazm Nasıl Olur? Detaylı Bilgi

Kadınlarda Orgazm Nedir?

Cinsel ilişki sırasında artan cinsel haz ve uyarılma ile çıkılan en tepe noktadır. Orgazm ilişkinin duygusal olarak bu çok yoğun noktasına çıktıktan sonra rahmin ve vajinanın ritmik kasılmaları ile kendisini gösteren süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu 3-5 saniyelik kısa süreçte cinsel haz en yoğun ve en keyifli bir şekilde yaşanmaktadır. Haz sonrasında cinsel doyum (tatmin) ve rahatlama gerçekleşir.

Kadınlarda Orgazm Olamama (Anorgazmi) Nedir .?

Anorgazmi; yani kadınlarda orgazmik problemler oldukça yaygın cinsel sorunlardandır. Bu bölümde kadınlarda orgazm olma ve anorgazmi (orgazm olamama) sorunları ele alınmaktadır.

Orgazm olmak için cinsel ilişki şart mı?

Beynimiz en büyük ve en önemli cinsel organımızdır. Vajinismus hastaları da dahil, bakire genç kızlar da tam bir cinsel ilişki yaşamaksızın, yalnızca düşünce gücü ve konsantrasyon ile veya elle, yabancı bir madde ile sürtünerek (mastürbasyon) klitoris uyarısı ile orgazm olabilmektedirler.  Yani, bir kadın hiç cinsel ilişki yaşamaksızın da orgazmı yaşayabilir.

Anorgazmi nedir?

Anorgazmi orgazmın olamaması durumudur. Anorgazmik kişilerde cinsel uyarılma olmasına rağmen “orgazm olamama” sorunu vardır ve bu sorun kadınlarda bir takım içsel sıkıntılara neden olabilir. Kişinin kendisini kötü hissetmesi, kendisine olan güvenin azalması ve depresyon en sık olarak görülen eşlik edici yakınmalardır. Partner ilişkisini de olumsuz yönde etkilemektedir.

Orgazm problemlerindeki sıklık

Normal çiftlerdeki cinsel işlev bozukluklarının sıklığına ilişkin bir çalışmada, kadınların % 63’ünde orgazma ulaşmada güçlük, % 47’sinde gevşeyememe, % 35’inde cinselliğe ilgisizlik bildirilmiştir. Kadınlarda anorgazmi ve seksüel doyumsuzluk en sık rastlanan cinsel işlev bozuklukları arasındadır.

Orta sınıf çiftler arasında yapılan bir araştırmada kadınların % 40’ında cinsel istek sorunları veya orgazm zorluğu saptanmıştır. Üstelik kadınlar ve erkeklerin % 83’ü evliliklerini mutlu veya çok mutlu olarak nitelendirmiş ve çiftlerin çoğunluğu mevcut cinsel tatminsizliklerini evlilikleri hakkında bir yakınma olarak dile getirmemişlerdir.

Anorgazmi Nedenleri

Anorgazmide en sık nedenler psikolojik kaygılardır ve bunlar arasında “oto kontrolü kaybetme korkusu” bulunmaktadır. Mükemmeliyetçi yapıdaki kadınlarda daha yaygındır. Diğer psikolojik etkenler arasında ise yaşanmış travmalar, problemli bir çocukluk döneminin olması, düzenli ve sağlıklı bir aile yaşantısının olmaması, baskıcı ebeveynler, partner/evlilik ilişkisinin iyi olmaması, ergenliğe geçiş döneminde problemli, travmatik cinsel deneyimlerin yaşanması ve seksüel kimlik çatışmaları sayılabilir.

Orgazm bozukluklarının % 5'den daha azında ise altta yatan organik bir sebep vardır. En sık karşımıza çıkan sebepler; şeker hastalığı (diabet),kronik alkolizm, nörolojik bazı bozukluklar ve bir takım ilaç kullanımlarıdır.

Orgazm Bozukluklarında Sınıflandırma

Rasgele (Random) anorgazmi: Dönem dönem orgazmın yaşanamamasıdır.

Koital anorgazmi: Elle (mastürbasyonla) veya sürtünerek orgazm olabilmeye rağmen cinsel ilişkide birleşme sırasında orgazm olamama sorunudur. "Klitoral orgazmi" yani yalnızca dıştan klitorisin uyarılması ile orgazmın gerçekleşebilmesidir. Kadınların pek çoğunda eşleri ile cinsel ilişkide orgazm olamama sorunu vardır, yani ‘’Koital anorgazmi’’.

Erken orgazm: Orgazmın erken dönemde yaşanarak cinsel hazzın kaybolması durumudur.

PSAS: “Persitent Sexual Arousement Syndrome” harflerinin kısaltılması, yani gün içinde sürekli cinsel uyarılı halde ve ard arda orgazm durumları ile karşılaşılmasıdır. Nadir görülür. Ancak gün içinde sürekli yaşanılan istem dışı (kontrolsüz) orgazmlar oldukça rahatsız edicidir ve sosyal hayatı olumsuz etkiler.

Orgazmın işlevi nedir? Nedemek .? 

Orgazmın asıl işlevi kadın ve erkeğin bedenlerinin birleşmesi sırasında kurulan bütünlüğün ruhsal anlamda da sağlanmasıdır. Yani hazzı ve zevki doruklarda yaşamaktır. Ruhsal rahatlama sosyal hayata da olumlu yönde yansımaktadır.

Orgazm olamama sorunu yaşayan anorgazmik hastalar zamanla cinsel ilişkiden soğuyabilirler. Ayrıca sosyal hayatlarında tatminsizlik, unutkanlık ve verimlilik azlığı gibi sorunlar da yaşayabilirler. Bu tür problemler partner ilişkilerine de yansıyabilmektedir.

Kadınlar nasıl orgazm olur? Bilinmesi Gerekenler

Kadınlar kendi başlarına elle, sürtünerek, vajina içerisine yabancı bir cisim sokarak veya ilişki sırasında partnerleri ile orgazm olabilirler. Nadiren de olsa hiçbir uyarı almaksızın yani, genital bölgenin mekanik uyarılması olmaksızın, yalnızca düşünce gücü ile de orgazm yaşanılabilir.

Gebelik oluşumu için orgazm olmak şart mıdır? Gerekenler

Bilimsel olarak gebeliğin oluşumu için orgazm şart değildir. Ancak yapılan bazı çalışmalarda, cinsel ilişki sırasında kadının orgazmı ile rahmin kasılmasının, erkeğin vajinaya boşalması ile spermlerin fallop tüplerine ulaşımında bir “vakum etkisi” oluşturduğunu göstermektedir. Böylelikle gebelik olasılığı artmaktadır.

"Kadının boşalması" diye bir şey var mıdır?

Orgazm sırasında vajina, rahim ve makad kısmında ritmik kasılmalar ile birlikte kadının idrar yaptığı delik (üretra) açılabilir. Üretranın açılması ve bu ritmik kasılmalar sonucunda dışarıya idrar çıkışı olabilir. Bu durum bazı yazarlar tarafından “kadının boşalması veya kadının gelmesi” olarak tabir edilmektedir.

Bazı kadınlar ise cinsel birliktelikte aşırı sıvı üreterek boşalmaya benzer bir durum ile karşılaşırlar. Cinsel ilişkideki sıvının fazlalığı hissetme ve cinsel hazzı olumsuz yönde etkileyebilir, kadında utanma duyusuna neden olabilir.

Vajinismus hastaları orgazm olabilirler mi? Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Evet. Vajinismusta cinsel penetrasyon (birleşme) olmasa da cinsel partner veya kişinin kendisi tarafından klitorisinin elle uyarılması yollarıyla (masturbasyon) orgazm gerçekleşebilir. Bu şekilde vajinismus hastaları sürtünme yolu ile yani her hangi bir penetrasyonu denemeksizin eşleriyle yıllarca cinsel yakınlaşma içinde olabilirler. Hatta yıllarca renkli bir cinsel hayata sahip olabilirler.

Çok çok nadiren bir kadında vajinismus ile birlikte cinsel isteksizlik de görülebilmektedir. Genel olarak vajinismusta cinsel isteksizlik bulunmamaktadır, ancak zaman içinde ilişki deneme sıklığının azalması ile vajinada ıslanma azlığı (kuruluk) ve isteksizlik gelişebilir.

Orgazm Problemlerinde Tedavi ve Yontemleri .?

Orgazm olmak her kadının bir kadınlık hakkıdır. Tabi ki bu konuda eş desteği de şarttır. Ancak kadınlar bireysel olarak da tedavilere katılabilirler.

Kadınlarda orgazm işlevi için iki ayrı bölgenin önemi büyüktür: Birincisi beyin, diğeri genital alan.
Orgazm problemlerinde tedaviler bu iki bölgeye göre yapılmaktadır.

Cinsel terapilerdeki amaçlar beyni, medikal uygulamalar genital alanı hedefler.

Beyni hedefleyen bilişsel davranışsal yaklaşım esaslı cinsel terapiler; konsantrasyonu sağlama, geçmişten gelen otokontrol fazlalılığı ve mükemeliyetçiliği giderme, rahatlama ve gevşemeye odaklanma, cinsellikle ilgili doğru bilgilendirmeyi içerir. Ayrıca verilen bazı egzersizlerle de genital bölgeyi tanıma, vajinal kasları hükmetme ve daha iyi kullanmayı öğretme gibi amaçları vardır.

Orgazm olmak bir kadına tedavi ile öğretilebilir mi?

Evet. Uygulanan cinsel terapilerle bir kadına cinsel ilişkiden daha fazla zevk alma, cinsel tatmini arttırma ve orgazm olma öğretilebilmektedir.

Hatta normal şekilde orgazm olabilen kadınlarda, orgazmın sayı ve kalitesi de arttırılabilir. Bir kişiye orgazm olmayı öğretmek örneğin idrar gelince kaçırmamayı öğretmek gibidir, bu da belirli alışkanlıkların geliştirilmesi ile mümkündür.

Orgazm olamama sorununda cinsel terapiler nasıldır?

Orgazmı sağlamak veya kolaylaştırmak için bilişsel davranışsal cinsel terapiler ortalama olarak 8-12 seans arası sürer. Bu süreçte kişinin kendisini ve bedenini tanıması, yanlış yapılan davranışların yerine doğruların geliştirilmesi öğretilir.

Orgazm problemlerinin çözümünde hangi medikal tedaviler vardır?

Özellikle son yıllarda geliştirilen tıbbi uygulamalardaki amaçlar arasında genital bölge hassasiyetini arttırmak, haz ve orgazm fonksiyonunu sağlamak yer almaktadır. Uygulanan tıbbi uygulamalar arasında;

  • Lazer vajinal rejuvenasyon,
  • Genital radyofrekans,
  • Genital PRP (Platelet Reach Plasma) enjeksiyonu gibi cerrahi dışı, basit medikal işlemler yer almaktadır.